Pyszny i zdrowy krzak

Zastanawiamy się niejednokrotnie, które rośliny owocowe posadzić w swoim sadzie. Odpowiednio staje się, by były one nie zbyt oporne, dające gwarancję dużych owoców przy nie znacznym udziale produkcji.
Pewną z roślin, jaka spełnia te kryteria, jest jagoda kamczacka.

Jagoda kamczacka sadzonki

Inna jej nazwa to suchodrzew nadający się do jedzenia. Istnieje ona w dwóch mutacjach roślinnych: suchodrzew siny i również suchodrzew kamczacki. Jeżeli pierwotna z wariacji może uzyskć wysokość do 2 metrów i jej plony są słodko – kwaśne, o tyle pozostała bywa niewiele niższa – jej krzewy dorastają do 1,5 metra wielkości, produkty są słodsze dodatkowo dłużej utrzymują się na gałęziach.
Jeśli jagoda kamczacka sadzonki widnieje na naszym ogrodzie lub w ogródku, to okaże się ona pierwszym krzakiem, który da owoce (niejednokrotnie nawet nadal przed pierwszymi truskawkami). Powstaje to z powodu, iż istota zielona ta wyjątkowo wcześnie zaczyna wegetację, a pierwsze pąki kwiatowe pojawiają się już nawet z początku marca.

Jagoda kamczacka sadzonki posiada kremowożółte, woniejące, dające miód kwiatuszki. Powinno się posadzić obok siebie dwie mutacje kwitnących mniej więcej jednocześnie, gdyż bywa to roślina obcopylna. Innymi słowy, do porządnego zapylenia, a w rezultacie, owocowania, potrzebuje otoczenia.
Krzaki jagody kamczackiej najlepiej sadzić na miejscu nasłonecznionym. Ich atutem bywa obfita trwałość na chłód – również do – 35 stopni C. Niestraszne jej okażą się również marcowe przymrozki, również wówczas, jak pojawią się już pąki, gdyż mogą być one odporne na trmp do – 5 stopni C.
Plony jagody kamczackiej mogą być bardzo dorodne, co jest kolejnym argumentem, dla którego wskazane jest posiadać tę roślinę pośród swoich upraw. Posiadają one lekko przedłużony zarys, fioletowogranatowy odcień, są pokryte leciutkim, woskowym nalotem i niezwykle smakowite. Krzaki rodzą obecnie w drugim roku od ich posiania, a należy je siać jesienią czy też wiosną.

Dodaj komentarz