Gotowanie – pasja i sztuka


Świat oszalał na punkcie rozmaitych programów telewizyjnych zadedykowanych gotowaniu. Polskie i cudzoziemskie telewizje przewyższają się w coraz to nowszych konwencjach i pomysłach. Gotują już wszyscy, celebryci, biegli kucharze, lecz też kulinarni blogerzy czy amatorzy, którzy mało posiadają wspólnego z profesjonalizmem. Konkurują nie wyłącznie o nagrody, ale również o rangę i reklamę. I mimo, że czasem zwykły widz telewizyjny może poczuć przesyt tego typu programami, to nie pozostają one bez wpływu na jego umiejętności kucharskie oraz znajomość oryginalnych produktów.
Nauka gotowania to ciężka procedura. Nieraz pierwsze kroki kładziemy jeszcze w domu rodzinnym, pomagając przy przygotowywaniu posiłków. O ile w wypadku dziewczynek jest to raczej normalne, a wręcz wskazane, to młodzieńcy w większości wypadków nie garną się do tego typu obowiązków, co nie oznacza, że pewnego razu nie będą wykonywać doświadczeń w kuchni. Pomagając dorosłym w gotowaniu wyrabiamy sobie smak, smakujemy różnych posiłków i już w owym czasie przeważnie wyrabiamy sobie kucharski smak i upodobania. Coś albo nam bardzo smakuje, albo w żadnym wypadku nie jest rozkoszne dla kubków smakowych. W dorosłym życiu nieraz pojawiają się w naszej kuchni naturalnie smaki pamiętane w dzieciństwie.
Gotujemy z obowiązku, albo z uciechą. Jeśli jest to nasze życiowe hobby, poszukujemy możliwości, żeby się rozwijać. Będąc pasjonatem szukamy nowiutkich smaków i interesujących przepisów. Eksperymentujemy z nowymi, niewiele znanymi produktami, pragnąc odnaleźć swój styl gotowania. I naturalnie dla takich miłośników, mogą się okazać niezmiernie przydatne programy telewizyjne o gotowaniu. Składniki tam używane, egzotycznie rozbrzmiewające ich nazwy, przybliżają tajemnice gotowania i świat oryginalnych gustów. Identyfikując się z bohaterami programów, chcemy przyrządzić własne potrawy i przepisy, jakie będą smakować każdemu, nawet osobie z najbardziej wymagającym podniebieniem.
Gotowanie to sztuka. Nie można w kuchni się spieszyć. By powstało dobre danie, trzeba włożyć w to nie tylko masę pracy, ale głównie serce.
Źródło: www.doram.pl